A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 2023/2024. tanévre is meghirdeti az LIII. TIT Kalmár László
Matematikaversenyt. Ez sorrendben az ötvenharmadik verseny, mely Magyarország legrégebbi
iskolai matematika versenye.

A verseny célja

A matematikai tudományos ismeretek terjesztése, a matematika népszerűsítése, matematika tehetséggondozás. A matematika ismeretének és alkalmazásának hangsúlyozása a társadalomban, a gazdasági életben, az egyén személyes boldogulásában. Felkészíteni a tanulókat a matematika tantárgyi alapú továbbtanulásra és a későbbi pályaválasztásra. A tanulók problémamegoldó képességének, kreativitásának összehasonlítása 3-4. és 5-8. osztályosok körében, matematikai tudás mérésének lehetősége objektív eszközök segítségével. A sportszerű verseny és küzdelem népszerűsítése. A verseny történetéről és névadójáról a kalmarverseny.hu/matematikaverseny-tortenete címen található további információkat.

A verseny rendszere

A verseny háromfordulós: helyi, megyei és országos szervezésű fordulókból áll.

 1. Helyi első fordulót az iskolák házi verseny keretében szervezhetnek, melyet öntevékeny módon, a korábbi évek tapasztalataira építve, a megyei forduló rendezőivel egyeztetve javaslunk lebonyolítani. A forduló feladatait a helyi tanárok állítják össze. Helyi, házi verseny megszervezése nem feltétele a megyei/területi fordulón való részvételnek. A helyi fordulók javasolt időpontja 2024. február hónap.

 2. Megyei / területi forduló, melyeket a verseny szervezői helyben valósítanak meg. A versenyrekalmarverseny.hu/nevezes-matematikaversenyre címen online, vagy hagyományosan a megyei szervezőknél lehet jelentkezni, elérhetőségük a kalmarverseny.hu/kapcsolat oldalon érhető el. A megyei fordulóra történő jelentkezés határideje: 2024. március 5. (kedd, 16 óra).
  (A tanév végéhez közeledve számos tanulmányi verseny kerül megrendezésre, az ezekkel való esetleges ütközés sajnos elkerülhetetlen. A meghirdetett időpontok más rendezvény miatti módosítására nincs lehetőség, kérjük ezt vegyék figyelembe a versenyre történő nevezéskor!)

  Amennyiben a versenyző megkülönböztetett bánásmódot igényel (pl. feladatsor nagyítása), kérjük, a jelentkezéskor jelezze a megyei szervezőnek.
  Megyei forduló időpontja: 2024. március 22. (péntek délután 16.00 óra)
  A verseny nevezési díja Magyarországon egységesen 2.000.- Ft, melyet a verseny szervezője közvetlenül szed be a résztvevőktől és abból a megyei forduló népszerűsítését (dokumentáltan) és lebonyolításának költségeit fedezi. A dolgozatok javítása központilag történik.


 3. Országos döntő, melyet a versenyközpont szervez Budapesten, ahová évfolyamonként a legtöbb pontot elért, legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőket hívjuk be.
  Az országos döntő időpontja: 2024. május 24-25. (péntek délután és szombat délelőtt) két feladatfordulóval, melynek eredményét összesítve alakul ki a végleges sorrend. A verseny nyerteseit tárgyjutalommal és oklevéllel díjazzuk. Minden évfolyam legeredményesebb határon túli versenyzője különdíjban részesül.
  A döntőbe jutott diákoknak és kísérőiknek az utazást illetve a szállást egyénileg kell megoldaniuk.

Általános tudnivalók, feladatok, pontozás

Matematikaverseny 2023/2024

Matematikaverseny 2023/2024

A verseny feladatainak felépítéséről, az egyes feladatsorokra fordítható időkeretekről, a használható segédeszközökről, a pontozási szabályokról a kalmarverseny.hu/matematikaverseny-felepitese oldalon tájékozódhat.

Amennyiben további kérdése lenne az LIII. TIT Kalmár László Matematikaversennyel kapcsolatban, keressen minket bátran! Elérhetőségeink a kalmarverseny.hu/kapcsolat oldalon találhatók.

Eredményes versenyzést és sikeres lebonyolítást kívánunk!

Támogatók és partnerek

Köszönjük a támogatást 2024-es támogatóinknak!

Akik nélkül a verseny idei fordulói nem jöhettek volna létre:

Nemzeti Kulturális Alap 2024
Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő
Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Kérdése van?

Írjon nekünk üzenetet!

Írjon nekünk üzenetet!