Általános tudnivalók

A matematikaverseny célja

A matematika­verseny célja

A matematikai tudományos ismeretek terjesztése, a matematika népszerűsítése, matematika tehetséggondozás. A matematika ismeretének és alkalmazásának hangsúlyozása a társadalomban, a gazdasági életben, az egyén személyes boldogulásában. Felkészíteni a tanulókat a matematika tantárgyi alapú továbbtanulásra és a későbbi pályaválasztásra. A tanulók problémamegoldó képességének, kreativitásának összehasonlítása 3-8. osztályosok körében, matematikai tudás mérésének lehetősége objektív eszközök segítségével. A sportszerű verseny és küzdelem népszerűsítése.

Általános tudnivalók

Időkeret

A 3-4. osztályosok versenyfeladatának megoldására 60 perc, az 5-8. évfolyamosok számára 90 perc áll rendelkezésre. Elektronikus segédeszközök és külső segítség igénybevétele a verseny egyik fordulójában sem lehetséges.

Pontozás

  • Minden feladat 7 pontot ér.
  • Minden állítást szükséges indokolni, kivéve akkor, ha a feladat szövege azt tartalmazza, hogy „nem szükséges indoklás”.
  • Az eredmény puszta közlése (ha nem szerepel az, hogy „nem szükséges indoklás”) 1 pontot ér.

Felkészülés

A versenyre való felkészüléshez a verseny weboldalán kívül a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat folyóirataiban és weboldalain  – Élet és Tudomány hetilap, Természet Világa havilap – megjelenő cikkek nyújtanak további segítséget.

A háromfordulós matematika­verseny rendszere

  • Helyi fordulót az iskolák házi verseny keretében szervezhetnek legkésőbb február hónapban, melyet öntevékeny módon, a korábbi évek tapasztalataira építve, a megyei forduló rendezőivel egyeztetve javaslunk lebonyolítani. A forduló feladatait a helyi tanárok állítják össze. Helyi, házi verseny megszervezése nem feltétele a megyei/területi fordulón való részvételnek.

  • Megyei / területi forduló, melyeket a verseny szervezői helyben valósítanak meg. Egyéni jelentkezők számára itt biztosítunk becsatlakozási lehetőséget. (Az Egyesületek versenyszervezési szándékát kérjük, hogy minden esetben az adott évi verseny kiírásában feltüntetett határidőig emailben jelezzék. A megyei forduló lebonyolításáról a szervezőkkel írásos megállapodást kötünk.)

  • Országos döntő, melyet a versenyközpont szervez Budapesten jellemzően május utolsó pénteki és szombati napján, ahová évfolyamonként a megyei fordulóban legtöbb pontot elért, legjobb teljesítményt nyújtó versenyzők jutnak be. A döntő kétnapos, mindkét nap külön feladatsorokkal, melyek eredményét összesítve alakul ki a végleges sorrend.

Támogatók és partnerek

Köszönjük a támogatást 2024-es támogatóinknak!

Akik nélkül a verseny idei fordulói nem jöhettek volna létre:

Nemzeti Kulturális Alap 2024
Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő
Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Kérdése van?

Írjon nekünk üzenetet!

Írjon nekünk üzenetet!